Wanneer kies je voor Learndash?

Wanneer kies je voor Learndash

Regelmatig zie ik de vraag voorbij komen. “Ik wil een online training maken, welke tool raden jullie aan?”
Vervolgens komen er minimaal 5 verschillende antwoorden vanuit eigen ervaring. Of iemand noemt de tool waarmee ze online leeromgevingen bouwen.

Wanneer kies je voor Learndash, Wishlist Member of thehuddle? Of is Kajabi voor mij de beste tool?

Geweldig natuurlijk, al die reacties. Maar al snel zie je door alle opties jouw beste keuze niet meer. En of het nu handig is om jouw keuze te laten afhangen van of iemand er goed mee kan werken, ik denk van niet.

Als je het mij vraagt, is de keuze afhankelijk van de opzet van je training of cursus. Die bepaal je eerst. Op basis van die opzet kies je de tool.

De komende weken zal ik 4 tools belichten.

Vandaag start ik met Learndash. Learndash is een Learning Management System in de vorm van een plug-in voor WordPress. Deze zorgt voor een structuur waarin je lessen kunt plaatsen en koppelen.

Veel situaties die ik ben tegengekomen passen bij Learndash. Dit is dan ook een tool die in veel gevallen mijn voorkeur heeft.

Wanneer kies je voor Learndash?

  1. Bij een vaste volgorde van de lessen
  2. Als je gebruik wilt maken van 'dripping'
  3. Je wilt toetsen afnemen
  4. Je werkt met groepen
  5. Als je al een webshop hebt via Woocommerce

1. Bij een vaste volgorde van de lessen

Als je een vaste volgorde hebt van je lessen is Learndash je houvast. Je bouwt je training op in een builder, waarbij je de lessen in de juiste volgorde plaatst.
Deze volgorde ziet je deelnemer ook aan de voorzijde.
Je leidt daarmee je deelnemer van les 1, naar 2 en naar 3.

2. Als je gebruik wilt maken van 'dripping'

Als je je lessen niet allemaal aan het begin wilt vrijgeven maar volgens een schema, dan wordt dat dripping genoemd. Dit kun je in Learndash heel eenvoudig per les aangeven. Wil je les 2 na 7 dagen vrijgeven en les 3 na 10 dagen? Het is allemaal mogelijk.

Je kunt zelfs een les op een vaste datum vrij laten komen, als je een training op een vaste datum start. Dat kan prettig zijn als je online en offline trainingsmomenten combineert.

De deelnemer kan goed zien waar hij of zij is gebleven. Je kunt namelijk een zogenaamde progress bar toevoegen. Zodra de deelnemer de les af heeft, markeert hij deze als afgerond. De balk kleurt dan een stukje verder. Ook jij kunt hierdoor overigens zien waar de deelnemers mee bezig zijn en hoever ze zijn.

3. Je wilt toetsen afnemen

De toetsmogelijkheden zijn ruim, maar vooral praktisch als je toetsen wilt afnemen, waarbij de antwoorden in goed en fout zijn in te delen. Stel jouw deelnemers moeten een examen doen om te laten zien of ze de stof beheersen, dan werkt dat prima.
Stel je veel open vragen, dan kost het je veel meer tijd om de antwoorden te beoordelen. Bij veel open vragen per toets vind ik de gegeven antwoorden per deelnemer wat onoverzichtelijk. Als je gesloten vragen stelt, kan de deelnemer direct de score zien.

Voor jou zit er een dashboard in, waarop je van alle deelnemers de resultaten kunt bekijken.

Je kunt overigens ook opdrachten laten uploaden. Na beoordeling kun je het resultaat online met de deelnemer delen.

4. Je werkt met groepen

Je kunt in Learndash ook met groepen deelnemers werken. Ook dit is een fijne mogelijkheid als je online en offline momenten combineert. Je kunt dan een groep gelijktijdig laten starten en volgen. Je hoeft dan niet handmatig iedereen op een bepaalde dag toe te voegen aan de training.

Onlangs heeft Learndash hier een extra optie aan toegevoegd. Je kunt groepen nu ook voortaan toegang geven tot losse pagina's. Daarmee scherm je die pagina's direct af voor andere bezoekers. Zo heb je geen andere membership plug-in meer nodig.

5. Je hebt al een webshop met Woocommerce

Als je al met Woocommerce werkt, is het aanmaken van een product voor je e-learning heel eenvoudig.

Er is een speciale plug-in beschikbaar, waardoor je Learndash met Woocommerce kunt koppelen. Daarmee maak je van een training een product.
Na betaling krijgen deelnemers automatisch toegang tot de online leeromgeving. Ze ontvangen de e-mail met inloggegevens die je hebt ingesteld en kunnen zelfstandig aan de slag.

Dat laatste is bij elke tool mogelijk, de manier van inrichten verschilt wel. Soms heb je een nieuwsbriefsysteem als ActiveCampaign nodig om de inloggegevens te mailen. Bij Learndash zit deze optie in WordPress zelf.

Niet compleet, hopelijk wel verhelderend

Deze opsomming is niet compleet, dan zou dit blog te lang worden. Het geeft wel een goed beeld wat de redenen kunnen zijn wanneer je voor Learndash kunt kiezen.

Heb jij al een e-learning met Learndash, maar ben je veel tijd kwijt met het zoeken naar de juiste instelling? Schakel dan de Learndash Hulplijn in. Je hoeft het niet alleen uit te zoeken.

Laat een reactie achter