Notities laten maken in je e-learning? Dat kan!

Learndash notities

Zelf ben je wel van notities maken tijdens trainingen, zowel bij fysieke trainingen, zoom meetings als bij een online programma. Dat maakt het makkelijker om je aandacht er bij te houden en om je gedachten op een rijtje te krijgen.
Naderhand zijn de notities een reminder van wat je hebt geleerd en kun je het beter onthouden.

Het enige nadeel is vaak dat je die notities kwijt raakt. Ze zitten in een schrift dat in een kast verdwijnt, ze staan in Notion of een andere online tool. Of in een notitieboek tussen andere schrijfsels.
Waar liet je die aantekeningen ook al weer?

Notities opslaan bij het onderwerp zelf

Wist je dat het mogelijk is om jouw online leeromgeving met Learndash uit te breiden met een optie om notities te maken? Je kunt dan de notities gewoon opslaan op de pagina of bij de vraag.

Je kunt een invulveld plaatsen in een les of onderaan elke lespagina de optie geven om aantekeningen te maken:

Ideaal voor open vragen

Heb jij een e-learning waarbij je open vragen wilt stellen, maar wil je deze niet beoordelen? Als de antwoorden vooral belangrijk zijn voor het leerproces van je deelnemer en voor het uiteindelijke resultaat, dan kunnen de invulvelden ideaal zijn.

Je plaatst ze bij de uitleg waar je de vraag over stelt en een deelnemer kan direct het antwoord invullen. Zo kort of zo uitgebreid als hij of zij wil. Jij hoeft hier verder niets mee, als je dat niet wilt.
En de deelnemer kan naderhand het antwoord nog aanpassen of aanvullen.

In de quiz optie van Learndash is het natuurlijk ook mogelijk om een open vraag te stellen, maar dan zit er eigenlijk altijd wel een beoordeling aan. En voor je deelnemer zijn deze notities veel makkelijker terug te vinden. Zeker als je het ze makkelijk maakt met een verzamelpagina.

Maak een verzamelpagina voor de notities

De plug-in biedt je heel eenvoudig de mogelijkheid om een verzamelpagina te maken voor alle notities. Daarmee kun jij als beheerder van de website alle notities van je deelnemers bekijken. De deelnemer ziet op die pagina alle notities van zichzelf. Deze zijn vervolgens ook te downloaden naar een Word bestand. Per notitie of alle notities in 1 document.

Net wat je deelnemer prettig vindt.

Voorbeeld pagina met alle Learndash notities

Zet deze pagina in het menu, zodat je deelnemer deze snel kan vinden. Anders volgt er alsnog net zo’n zoekacties als naar het juiste notitieboekje 😉

Voeg de optie toe aan de juiste pagina’s

Je kunt zelf kiezen op welke pagina’s je de button ‘aantekeningen maken’ zichtbaar maakt. Doe dat dus vooral bij de lessen zelf en niet op de overzichtspagina van je training. Dan leidt die knop allemaal maar af.

Uitleg geven

Zorg ook dat de deelnemers weten hoe het werkt en waar ze alles terug kunnen vinden. De een zal dit makkelijker vinden dan de ander. Een beetje hulp door een uitleg aan het begin van je training is dan wel op z’n plaats.

Als ze eenmaal weten hoe het werkt is het echt een hele mooie en waardevolle toevoeging voor de ervaring met jouw online leeromgeving. Die ervaring wil je ten slotte zo optimaal mogelijk maken toch?

Plug-in opties

Meer informatie over de plug-in die ik in mijn eigen e-learning en die van een aantal klanten heb gebruikt vind je hier.

Daarnaast heb ik onlangs een plug-in ontdekt die eigenlijk hetzelfde biedt, met nog de mogelijkheid om de notities ook per mail te sturen naar de deelnemer of naar een groepsleider. De uitleg over deze plug-in vind je hier.

Vragen hierover of over andere instellingen binnen Learndash?

Boek dan mijn Learndash Hulplijn en ik kijk graag met je mee.

Laat een reactie achter