Nieuwe dingen leren kost tijd.

nieuwe dingen leren

Laatst kreeg ik een nieuwe opdracht. Super leuk.

Daar hoorde een nieuw systeem bij, waar ik nog nauwelijks mee bekend was.
Dat betekende ermee leren werken. Vervolgens kon ik toch mijn taken uitvoeren. De afspraak die ik daarbij maak, is dat ik mijn leertijd niet doorbereken aan mijn klant.

Als ik in de toekomst weer een klant heb met zo’n soort website, kan ik die direct helpen. Voor mijn klant kost het niets extra.

Als coach kom je net zo goed in dit soort situaties. Misschien heb je je eerste cliënten geholpen tegen een lager tarief. De voorbereiding kostte je toen vast meer tijd dan nu.

Kost het alleen tijd of ook energie?

Bij het zelfstandig ondernemerschap komen er veel taken bij. Factureren, btw aangifte, je website actueel houden en nieuwsbrieven versturen. Allerlei nieuwe taken en bijbehorende systemen die je onder de knie moet krijgen. Dat kost in het begin extra tijd en energie.

Als je het net als ik leuk vindt om te doen, is dat geen probleem. Mij kost het alleen tijd, geen energie. Ik kan helemaal blij worden van een mooie pagina op een website maken of een leuke nieuwsbrief versturen. Waarschijnlijk voel jij dezelfde energie als je een cliënt hebt geholpen.

Als ondernemer blijf je in beweging en in ontwikkeling. Op je eigen vakgebied, maar ook op andere gebieden. Zelfstandig ondernemer zijn, wil echter niet zeggen dat je alles alleen moet doen. Soms kan het echter wel zo voelen. Zie ook mijn blog 'Wil jij alles zelf kunnen en doen?'
Weet dan dat veel succesvolle ondernemers taken uitbesteden. Sommige hebben een heel team om zich heen.

Zorg voor groei

Als je nog niet zo lang bezig bent en je praktijk moet nog groeien, dan denk jij misschien dat dit niet mogelijk is. Toch kan het slim zijn om taken uit te besteden. Juist als je zelf niet zo goed bent in techniek of administratie, kun je met behulp van een virtueel assistente of boekhouder je richten op de groei van je praktijk. Wil leren wat je kunt doen om cliënten naar de praktijk te krijgen? Daar kan een business coach je mee helpen.

Tijd is geld en als iets te veel tijd kost, kost het je ook groei. Het kan je onzeker maken als jouw praktijk te weinig cliënten trekt.
Door samenwerking gaat jouw ontwikkeling door. Je zet sneller stappen naar een bloeiende praktijk. De uitvoering van je administratie of online marketing wordt gedaan, terwijl jij cliënten helpt.
Door het uitwisselen van ideeën ontstaan nieuwe.
Een win-win situatie.

Met wie werk jij samen?

Ik leer veel van mijn klanten en opdrachten. Daar pluk ik voor mijn eigen onderneming de vruchten van.
Met wie overleg jij? Met wie werk jij samen?

Denk je dat anderen ook iets kunnen hebben aan dit artikel? Ik zou het leuk vinden als je het deelt.

Laat een reactie achter