‘Kan ik zelf’ was lang mijn motto

kan ik zelf was motto

Volgens mijn ouders riep ik al vroeg 'kan ik zelf' bij allerlei klusjes. Van een fietsbel op mijn stuur zetten tot een band plakken. Later werd dat zelf een kast in elkaar zetten en lakken. Geen hulp bij nodig. Zelfs als een extra paar handen wel prettig zou zijn geweest achteraf. Met planken die groter zijn dan jijzelf. Fotobehang op de slaapkamer? Nog nooit behangen, maar volgens de beschrijving is het makkelijk.

Zo pakte ik ook de start van mijn bedrijf aan. Website nodig? Die bouw ik wel zelf. Een logo liet ik ontwerpen, maar de rest leerde ik al doende. Ik dacht dat ik hiermee veel geld bespaarde.

Niets mis met 'Kan ik zelf'

Behalve dat het je meer kost dan je erg in hebt. Namelijk tijd.

Met die kast en dat behang is het goed verlopen en dat was leuk om te doen. Een hobby mag tijd kosten, want dan geniet je van die activiteit zelf.

Maar als het om mijn onderneming gaat is tijd kostbaar. Letterlijk. Met de tijd die ik gebruik om alles zelf uit te zoeken, help ik mijn klanten niet. Met een juiste training vergroot je je kennis vele malen sneller.

Een training kost geld

Dat is waar. Tegenwoordig zie ik dit als een investering. Het bespaart me namelijk tijd. Tijd die ik vervolgens kan besteden om in en aan mijn bedrijf te werken.

Dan verdien je die training zo terug.

Ik kijk wel heel goed wat de training is die ik op dit moment nodig heb. Anders is de tijd en het geld dat je in de training stopt juist weggegooid geld.

Nog steeds doe ik veel zelf

Maar vooral als de ervaring die ik ermee op doe nut heeft. Als dat de enige manier is om het echt onder de knie te krijgen. Dan levert dat zelf doen ook echt iets op.

Dan is ervaring heel waardevol.

Die afweging probeer ik zo goed mogelijk te maken. Wanneer werkt een training beter en wanneer is de ervaring op zich leerzaam. Vandaar dat ik na mijn vakantie start met een training bij Selma Foeken voor mijn marketing, omdat ik weet dat ik dan weer sneller stappen maak. En ik krijg de juiste hulp.

Alles zelf uitzoeken is in dit geval de duurdere optie.

 

Herken je dat? Dat je veel zelf doet om geld te besparen? Maar dat het je eigenlijk ook veel geld kost. Waar geef jij niet graag geld aan uit? En waar investeer je juist in?

Laat je het me weten?

5 meest gemaakte fouten bij een online training

Heb je een idee voor een online training? Voorkom dan deze 5 meest gemaakte fouten en download het gratis e-book.

Vul hier je gegevens in:

Je ontvangt vervolgens ongeveer 1x per 2 weken mijn nieuwste blog. Weer uitschrijven kun je via de link onderaan elke mail.

Laat een reactie achter