3 opties voor het bouwen van een online training.
Aan jou de keuze.

online training

Dit blog is eerder verschenen op Regelhelden.com

Wat eerst nog als een vaag idee in je hoofd speelde, heeft nu concreet vorm gekregen. Je hebt de inhoud voor een online cursus op papier gezet.

In je agenda heb je al ruimte vrijgehouden om de video’s op te nemen. Over een maand is die inhoud wel afgerond. Dan nog de online leeromgeving bouwen.

Maar hoe?

Natuurlijk kun je starten met een automatische serie mails die de deelnemers ontvangen na betaling, maar in dit blog belicht ik de manieren om een online leeromgeving te bouwen.

Om een online training te bouwen zijn er meerdere mogelijkheden. Je hebt kant-en-klare cursus omgevingen en verschillende plug-ins voor WordPress.

Het zijn er te veel om op te noemen, dus ik beperk me tot 3 veel gebruikte tools. Elk werken ze op een heel eigen manier.

  1. The Huddle
  2. Wishlist Member
  3. Learndash

1. The Huddle

The Huddle is een kant-en-klare oplossing. Zoals je een diepvriesmaaltijd alleen maar in de magnetron hoeft op te warmen, hoef je bij The Huddle alleen je online training en je community te vormen.

The Huddle is vooral bedoeld voor het opbouwen van een community bij een online cursus. Het combineert een forum met een social-mediaplatform en een e-learning omgeving.

De technische omgeving is voor je geregeld. Daardoor kun je je cursus maar in beperkte mate aanpassen aan je eigen wensen, hoewel je wel je eigen huisstijl kunt doorvoeren. Het menu en de mogelijkheden zijn al voor je gevuld. Een nadeel van The Huddle, naast de beperkte aanpassingsmogelijkheden, is dat je je cursus niet op je eigen domein kunt plaatsen. Mocht je in de toekomst willen veranderen, dan zul je een hele nieuwe omgeving moeten aanschaffen en bouwen. Daarnaast heb je zelf minder invloed op het gevonden worden via Google.

Overigens moet je community wel groot genoeg zijn of worden. De kosten zijn namelijk € 70,- per maand of € 750,- per jaar. Dat zul je dus wel moeten terugverdienen.

2. Wishlist Member

Wishlist Member is een plug-in voor een WordPress-website, waarmee je de inhoud kunt afschermen.

De lessen plaats je op pagina’s of in je berichten en vervolgens geef je aan wie er toegang krijgen. Je kunt meerdere niveaus maken voor het lidmaatschap. Het ene lid krijgt dan toegang tot meer pagina’s dan het andere. Denk aan de brons-, zilver- of goud-abonnementen. De namen kun je zelf bedenken.

Daarnaast kun je instellen op welke pagina mensen moeten uitkomen na de betaling of na het inloggen. Zo leid je ze door je cursus heen.

Er zijn geen mogelijkheden voor toetsen of om te volgen waar je leden zich bevinden in je training. Wishlist Member is echt bedoeld om de inhoud van je cursus veilig te houden.

Om je training te kunnen verkopen, zul je Wishlist Member moeten koppelen aan bijvoorbeeld Woocommerce. Met Woocommerce kun je ook iDeal-betalingen via Mollie regelen. Dit is wel een betaalde plug-in van Woocommerce.

De kosten van Wishlist Member zijn $ 197 per jaar.

3. Learndash

De 3e optie is de plug-in Learndash. Dit is een zogenaamd learning management system, oftewel een online leeromgeving.

Dit is mijn persoonlijke favoriet.

Learndash biedt niet alleen een beveiliging van delen van je website, maar geeft ook een opzet voor je online cursus. Je kunt meerdere cursussen plaatsen en daar vervolgens lessen en onderwerpen onder hangen.

Je kunt bijhouden waar je leden zich bevinden en de deelnemer kan zelf ook zien hoever hij is in de cursus. Daarnaast kun je de toegang tot de volgende les regelen op datum of op de tijd die is verstreken sinds de aanmelding.

Als je wilt dat ze eerst een les afronden voor ze naar de volgende kunnen, is dat ook een mogelijkheid. Net zoals het toetsen van de opgedane kennis en het afgeven van een certificaat.

Je kunt de online training heel basic maken tot heel uitgebreid.

Ook bij deze plug-in kun je de aanschaf via ideal betaling via Woocommerce en Mollie laten verlopen. Dat kan via een gratis plug-in.

De kosten voor Learndash zijn $ 159,- per jaar.

Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden, zoals Sensei en WP-Member.

Maar als ik ze allemaal wil beschrijven wordt dit verhaal zo lang als de Chinese Muur. De keuze is persoonlijk.

Kijk wel goed naar je wensen voor je online cursus. Dan kom je niet voor dubbele kosten te staan, als het toch niet bevalt. Vooral de mogelijkheid om je cursisten via iDeal te kunnen laten betalen is in Nederland belangrijk.

Daar heb ik bij de keuze van deze 3 rekening mee gehouden.
Welke heeft jouw voorkeur?

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Hier lees je de mogelijkheden.

Laat een reactie achter